Hoge WOZ waardes in Utrecht: in bezwaar gaan loont!

Met de woningmarkt die op hoogspanning staat en de WOZ-waardes die zowel landelijk als in Utrecht de pan uitstijgen in combinatie met de hoge inflatie van 2022 is het belangrijk om eens kritisch naar je WOZ-waarde te kijken van je huis. Heb jij dit al weleens gedaan of juist nog nooit?

Momenteel schat het CBR dat de WOZ-waarde in Utrecht, en daarmee ook de belasting die je hierover betaalt, gaat stijgen met maar liefst 10%. Dat maakt de gemeente Utrecht een van de grootste stijgers. Het maakt niet uit wat voor grond, huis of bedrijf je hebt en hoe lang al, het is altijd slim om jaarlijks de WOZ-waarde die de gemeente vaststelt over jouw eigendommen na te lopen. We vertellen je hoe.

Wat is een WOZ-waarde precies en hoe berekent de gemeente Utrecht dit?

De gemeente Utrecht schat jaarlijks in wat jouw huis ongeveer waard is, dat is de WOZ-waarde. Door onder meer te kijken naar vorige waardes en de waardes van huizen bij jou in de buurt die te koop hebben gestaan komen ze op dit getal.

Momenteel kijkt de gemeente Utrecht naar de waarde van je huis op 1 januari 2021. Op MijnOverheid kun je oude besluiten teruglezen en nieuwe berichten over deze waarde ontvangen. Check dit regelmatig, want je hebt maar zes weken om hier op te reageren. Let dus goed op het jaarlijkse bericht van de gemeente over jouw geschatte WOZ-waarde. Beslis zodra je de nieuwe brief binnen hebt of je stappen wilt ondernemen.

Waarom je bezwaar kunt maken

Met het schatten van de WOZ-waarde van jouw vastgoed wordt er gekeken naar de verschillende onderdelen, ruimtes en functies. Een verbouwing, een overkapping, een dakkapel of het bouwen van een schuur zijn daarom van invloed op de nieuwe prijs van je WOZ-waarde. Vaak is er vanuit de gemeente sprake van overschatting bij één van de onderdelen van je huis. Zo kan het zijn dat veel mensen in jouw buurt bijvoorbeeld een losse keuken of wasruimte hebben, maar jij niet. Dit verrekent zich door in een te hoge WOZ-waarde voor jou. Bezwaar maken tegen de ingeschatte waarde van je huis (de WOZ-waarde) kan daarom goed zijn voor jouw portemonnee. Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt namelijk. Tegenwoordig kan bezwaar maken wel zo’n €200 per jaar schelen!

Hoe maak je bezwaar?

Een makkelijke en kosteloze manier om jouw bezwaar in dienen kan via een gespecialiseerd bedrijf zoals Kosteloosbezwaar.nl. Professionele juristen helpen jou daar met het verzamelen van bewijsstukken en vechten het proces voor je aan. Soms moet je ook zelf de bewijsstukken voorzien.

Als zij het proces winnen, en daar gaan zij veelal van uit, betaalt de gemeente de proceskosten. Lukt het ze niet? Dan geven ze je een no cure no pay garantie. Zij vinden namelijk dat de burger niet de dupe moet zijn van fouten van de gemeente, en staan daar daarom ook op deze manier voor in. Super voordelig voor jou als huiseigenaar dus! Je kunt er alleen maar op voorruit.

Een tweede manier is om zelf stappen te ondernemen. Op de gemeentepagina van Utrecht staat precies uitgelegd welke stappen je moet volgen en met welke bewijzen je moet komen. Online zijn er ook veel tools om je te helpen met je stappen. Zo kun je voorbeeldbrieven vinden om je bezwaar verder uit te leggen. Als je je bezwaarproces wint, betaal je de kosten van dit proces niet. Gemiddeld wint de helft van de bezwaarmakers in Utrecht hun proces. Dit kost hun dus geen geld en daar boven op gaat dus hun WOZ waarde omlaag. Het kan dus ook zijn dat mensen hun proces verliezen en hun waarde niet omlaag gaat. Zij betalen dan ook de kosten van hun proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *