Het Spoorwegmuseum toont historie van Utrecht Centraal Station

UTRECHT, 20160905 — In december wordt de nieuwe stationshal van Utrecht Centraal Station geopend. Aanleiding voor Het Spoorwegmuseum om zich te verdiepen in de historie van dit belangrijke spoorknooppunt. De tentoonstelling ‘Utrecht Centraal’ toont de ontwikkeling van het stationsgebied vanaf het eerste stationsgebouw in 1843 tot nu. De tentoonstelling krijgt een plek in een oude postwagon en gaat gepaard met de presentatie van een boek over Utrecht CS. De tentoonstelling opent 2 november a.s. en duurt t/m 5 februari 2017.

Conservator Jos Zijlstra: “In december 2016 wordt het vernieuwde Utrecht Centraal Station officieel geopend. Een nieuw ‘wereldstation’ dat in de toekomst 360.000 treinreizigers en een kleine 1000 treinen per dag moet verwerken. Dat is wel even anders dan de zes treinen die het station in 1845 aandeden!”

utrechtcs

Oudere Utrechters kunnen zich het oude stationsgebouw van Utrecht nog wel herinneren. Het was een ontwerp van architect Sybold van Ravensteyn en had een kenmerkend ‘golvende’ voorgevel. Dit mooie stationsgebouw moest in 1973 wijken voor het nieuwe Hoog Catharijne. Maar ook langer geleden had Utrecht prachtige stationsgebouwen, het eerste Utrechtse station werd al in 1843 gebouwd. In die tijd was Utrecht nog een kleine provinciestad met ca. 50.000 inwoners. De trein zorgde voor toenemende bedrijvigheid en het station werd een impuls voor de groei van de stad. Het stationsgebied moest zich aanpassen aan meer reizigers en toenemend fiets- en autoverkeer. Toen het eerste station bijna  175 jaar geleden werd gebouwd, zag het er allemaal wat bescheidener uit. Het station in Utrecht onderging in deze periode allerlei groeistuipen en gedaanteverwisselingen. De tentoonstelling laat met film, foto’s en objecten zien hoe het stationsgebied in Utrecht gaandeweg sterk is veranderd. Een interessante blik op het Utrecht van voor Hoog Catharijne!

Samen met het Utrechts Archief maakt Het Spoorwegmuseum een prachtig boek over de geschiedenis van Utrecht CS. De mooiste foto’s uit de collecties van het Utrecht Archief en Het Spoorwegmuseum zijn in het boek opgenomen. De teksten zijn van spoorkenners Victor Lansink en Jos Zijlstra. Het boek wordt uitgegeven door W Books en wordt tijdens de opening op 2 november gepresenteerd in Het Spoorwegmuseum.

Tentoonstelling ‘Utrecht Centraal’
2 november 2016 t/m 5 februari 2017
Plek: Postrijtuig NS mP3031 in Het Spoorwegmuseum

Meer informatie:
http://www.spoorwegmuseum.nl/tentoonstellingen/utrecht-centraal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *