Stoomspektakel in Het Spoorwegmuseum

UTRECHT, 20160610 — Ieder jaar in september viert Het Spoorwegmuseum de verjaardag van de spoorwegen met een sfeervol evenement: Stoom! Op 17 en 18 september zijn een groot aantal werkende stoommachines te gast, van levensgrote stoomtrekkers tot kleinere stoommodellen. Een nostalgisch evenement voor de hele familie. Op zaterdagavond 17 september gaan om 18 uur alle stoommachines die kunnen rijden in optocht door de binnenstad van Utrecht.

Een vuurdraak die zo snel reed dat reizigers op z’n minst een hersenbeschadiging zouden oplopen. Een stinkend monster dat zoveel stoom uitbraakte dat de koeien er zure melk van zouden geven. Al sinds de introductie van de eerste stoomtrein van Nederland in 1839 waren mensen gefascineerd door het fenomeen stoom. En ook een beetje verontrust. Uiteindelijk viel het wel mee, de eerste treinrit van Amsterdam naar Haarlem verliep vlekkeloos. Om de verjaardag van de Nederlandse spoorwegen te vieren staat Het Spoorwegmuseum op 17 en 18 september een weekend lang in het teken van stoom.

De blikvangers zijn een aantal levensgrote stoomtrekkers zoals de ruim 10 ton wegende Minneapolis uit 1911 en de 8,5 ton zware stoomtractor ‘The Elephant’. Ook auto’s en vrachtauto’s reden vroeger op stoom. Een voorbeeld hiervan is de Stanley stoomauto. Deze prachtige 7 persoons-cabriolet werd in 1919 in de VS gebouwd. Tussen 1898 en 1925 zijn ongeveer 12.000 van dit soort stoomauto’s gebouwd, veel zijn er echter niet van bewaard. In Het Spoorwegmuseum zal de stoomauto rijdend te zien zijn. Ook over de werking van stoom valt van alles te leren. Medewerkers van het museum doen met een speciale stoomkar allerlei leuke proefjes met stoom. Op het buitenterrein rijden allerlei mooie, rare en vreemde stoomvoertuigen. Op sommige kun je meerijden.

Stoom!
17 en 18 september 2015
Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, 3581 XW  Utrecht
Open: 10 – 17 uur, entree: €16,00 (< 4 jr en museumkaart gratis)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *