Wat is burlesque dansen?Burlesque is in de zestiende eeuw in Italië ontstaan en sindsdien niet meer weg te denken uit de entertainment wereld. Onder burlesque wordt van oorsprong de variétéachtige shows in nachtclubs verstaan, waarbij het draait om vrouwelijkheid en sensualiteit. In de spektakel optredens staan zang en dans centraal waarbij langzaam wordt opgebouwd naar het laten zien van het lichaam. Naar mate de show vordert ontdoet de danseres haarzelf steeds meer ontdoet van kledingstukken. 

Belangrijke kenmerken

Een van de belangrijkste kenmerken voor de dansstijl zijn de fifties invloeden die de boventoon voeren in muziek en kleding. Denk aan rode lippen, hoge hoeden, veren, parels, kant, sexy lingerie en hoge hakken. De danseressen dragen meestal verschillende lagen kleding, die gedurende de show naast het podium belanden. 

Burlesque of striptease?

Burlesque en striptease worden vaak in een adem genoemd, maar is dat terecht? Nee. Bij striptease wordt eveneens als bij Burlesque langzaam en sensueel kledingstukken van het lichaam ontdaan. Het verschil ligt hem bij het einddoel en waar de nadruk op ligt. Bij striptease is het belangrijkste doel om helemaal naakt te gaan en daar wordt de spanning dan ook naar toe opgebouwd. Bij burlesque gaat de danseres in kwestie niet helemaal naakt. Er blijft een laagje aan. De nadruk ligt er dan ook juist op het uitkleden zelf. Op hoe de vrouw haarzelf uitkleed en de spanning die daarbij komt kijken opbouwt per kledingstuk. 

 

Teasen

Bij burlesque draait het allemaal om teasen. Het is de rode drood van elke show waar dan ook ter wereld. Het draait om het plagen van het publiek. Tijdens de show wordt er een heel spel van gemaakt met het publiek om een deel aan de verbeelding over te laten. Dat is de reden waarom burlesque danseressen niet helemaal naakt gaan tijdens hun optreden. Ze entertainen het publiek juist met zang, dans en het sensueel uitkleden en tonen van hun lichaam, puur en enkel voor entertainment doeleinden. 

Ontwikkeling van burlesque

In de begin jaren van burlesque draaide het in de totale glamour ervaring. Met de jaren heen heeft de stijl zichzelf ontwikkelt en geëvolueerd. De vrouwelijkheid en de sensualiteit zijn gebleven, maar er is ook een stuk karikatuur bij gekomen. Vrouwen laten zien dat ze hun lichaam kennen, er zeker van zijn en met en om zichzelf kunnen lachen. Burlesque wordt daardoor tegenwoordig de ultieme mix van erotiek en ironie genoemd. Vandaag de dag vind je burlesque volop in dansscholen, waarin danslessen en workshops worden aangeboden. Vrouwelijkheid en sensualiteit staan centraal in deze workshops en dat maakt ze een perfecte invulling voor vriendinnenuitjes en vrijgezellenfeestjes! Tegenwoordig vind je door heel Nederland aanbieders van dit soort workshops en danslessen. Er zijn daarnaast ook nog steeds professionele shows gaande in grote wereldsteden en ver daar buiten. De bekendste shows vind je vandaag de dag nog steeds op de Moulin Rouge in Parijs, waar je het hele jaar door kunt genieten van deze eeuwen oude kunst.

 

Bron: Release-Academy.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *