Huiswerkbegeleiding, wat is dat

Op het moment dat je moeite hebt met een bepaald vak op school, word je vaak verwezen naar bijles of huiswerkbegeleiding. Maar wat houden deze termen eigenlijk in? Wat kun je verwachten als je hier voor het eerst mee te maken krijgt en wat is het verschil tussen de twee termen? 

Definitie
We beginnen met de definitie van beide termen. De definitie van huiswerkbegeleiding is: ‘hulp bij het maken van huiswerk’ en de definitie van bijles: ‘extra les om zwakke punten in je kennis of vaardigheden te verbeteren’. Dit klinkt vrij logisch, maar toch heb je bij het lezen van deze definities nog niet een compleet beeld van wat het inhoudt. Hieronder worden beide termen wat uitgebreider beschreven.

Huiswerkbegeleiding
Huiswerkbegeleiding is dus eigenlijk hulp bij je huiswerk. Iemand helpt jouw bij het maken van huiswerk waar jij zelf moeite mee hebt. Moeite hebben bij het maken van huiswerk kan verschillende oorzaken hebben. Zo kun je bijvoorbeeld moeite hebben met het vak doordat het je gewoon niet goed ligt of je vindt het niet zo interessant. Ook kun je moeite hebben met je huiswerk doordat je last hebt van concentratieproblemen of je bent niet zo goed in plannen. Hulp kan uit verschillende hoeken komen. Je kunt bijvoorbeeld iemand uit je gezin vragen, maar je kunt dit ook bij partijen doen die hier gespecialiseerd in zijn. Waar jij voor kiest en wat voor jou werkt is vaak een persoonlijke kwestie. Stel je wilt graag gespecialiseerde huiswerkbegeleiding in Utrecht, dan kun je jezelf het beste eerst inlezen in welke partij bij jou als persoon past. Op het moment dat jij een geschikte partij gevonden hebt, dan kun je je inschrijven. Hierna volgt vaak een intakegesprek waarin besproken wordt wat jouw wensen zijn en wat jouw persoonlijk ontwikkelingsplan gaat worden. Bevalt dit van beide kanten, dan kan de begeleiding op maat beginnen.

Bijles
Huiswerkbegeleiding is hulp bij je bestaande huiswerk, dit is dus huiswerk wat je sowieso al moest maken. Bijles daarentegen is extra les of werk in één of meerdere vak(ken) waar jij moeite mee hebt. Dit kan komen omdat jij net iets meer uitleg nodig hebt over een bepaald onderwerp dan dat er in de klas is besproken of omdat je opgelopen achterstanden wilt wegwerken. Als dit het geval is, kan het zijn dat je je zelfvertrouwen in dat vak kwijt bent geraakt. Bij bijles krijg jij persoonlijke aandacht, waardoor jij precies kunt aangeven wat jij nodig hebt. Door samen met jouw bijlesleraar te werken aan de punten waar jij onzeker over bent, komt langzamerhand dat zelfvertrouwen weer terug en kun je met een gerust hart de toets in. Ook hier geldt weer dat je je op je gemak moet voelen bij de partij die jou bijles geeft. Ben je dus op zoek naar bijles in Utrecht, doe dan eerst research.  

Voordelen van huiswerkbegeleiding of bijles?
Maar waarom zou je huiswerkbegeleiding of bijles gaan volgen? Dat is toch suf? Nou, er zitten een hoop voordelen aan verbonden. Één daarvan is dat je op vaste tijden je schoolwerk maakt, en daardoor meer tijd over houdt voor andere dingen. Hiernaast heeft het ook de volgende voordelen: 

*Je krijgt hulp van een persoonlijke begeleider met de stof waar jij moeite mee hebt
*Je krijgt persoonlijke aandacht
*Je hebt een rustige plek waar je kunt werken, en dus geen last van je drukke zusje
*Je werkt op je eigen tempo
*Je krijgt meer zelfvertrouwen
*En, niet geheel onbelangrijk, je haalt hogere cijfers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *