Een accountant voor verenigingen inschakelen

Accountants kunnen ingeschakeld worden voor verschillende doeleinden. Zo hoeft een accountant al lang niet alleen meer ingezet te worden voor slechts de zakelijke boekhouding. Nee, een accountant anno 2019 doet veel meer. Zo kan hij ook ingehuurd worden om de financiële huishouding van een club of vereniging in de gaten te houden. Belangrijk: de accountant in Utrecht zal niet de taken van een penningmeester op zich nemen, maar houdt zich wel bezig met de financiële ontwikkelingen en de financiële planning op de lange termijn. Meer weten over de toegevoegde waarde van een accountant voor een vereniging? U leest het in dit blog.

Wanneer schakel ik een accountant in?

De financiële huishouding van uw vereniging of club kan, wanneer u als bestuur weinig kennis hebt van inkomsten of uitgaven hebt, een flinke kluif zijn. Toch is het belangrijk dat de financiële huishouding van uw vereniging in orde is. Ook wanneer u administratieve problemen ondervindt wordt het tijd om een accountant in de arm te nemen. Zo kunt u zich weer bezighouden met het besturen van de club, het organiseren van activiteiten of het vastleggen van wedstrijden. Een goede accountant neemt dan ook de meeste financiële problemen weg. Het vergt een kleine investering, maar laat uw club uiteindelijk op financieel gebied goed functioneren.

Hulp van buitenaf

Een accountant voor uw vereniging bekijkt de boekhouding en financiële planning van uw club vanuit een onafhankelijk en professioneel oogpunt. Zij helpen bestuurders dan ook om weer grip op de inkomsten en uitgaven van hun club te krijgen, zonder dat zij aan de club verbonden zijn. Ook kan een goede accountant een prima sparringpartner zijn om over het huishoudboekje van de club te praten. Hij of zij kan daarin een adviserende rol hebben als professional en bekijkt de zaken met een frisse doch kundige blik.

Helder en duidelijk

Belangrijk onderdeel van een vereniging is de transparantie. Niet alleen mogen leden ten alle tijden de financiële huishouding inzien, ook de belastingdienst moet kunnen zien dat alle cijfers op de juiste manier worden aangegeven. Vaak is het zo dat een vereniging geen winstbejag mag nastreven (dit geldt al helemaal voor een stichting). Wel is het zo dat er geld in kas mag zijn, echter moet dit wel altijd verantwoord kunnen worden evenals de inkomsten en uitgaven van een club. Een accountant kan dit op de goede manier verwerken.

Hulp in de financiële huishouding

Bent u als vereniging op zoek naar een helpende fiscale of boekhoudkundige hand? Dan is het inschakelen van een professional mogelijk iets voor u of uw vereniging. Inmiddels zijn er vele accountantskantoren  voor stichtingen die hun werkzaamheden aanbieden. Doorgaans staan zij graag voor u klaar om u en uw vereniging te helpen op het gebied van financiën, de boekhoudplanning, het aanvragen van bepaalde statussen en de juiste koers voor om budgetten te spenderen.

Lees tip:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *