De meest knuffelbare inwoner van Utrecht

In Utrecht wonen heel wat BN’ers. Zo is het niet ongewoon cabaretière Claudia de Breij rond te zien lopen in het Wilhelminapark, of kennisbank Maarten van Rossem boodschappen te zien doen in het centrum. Ook acteur Barry Atsma vestigde zich in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Toch hebben geen van deze beroemdheden de aaibaarheidsfactor van Utrecht’s bijzonder opvallende reisblogger: een reizende luipaardknuffel genaamd Fluffy Nijdam, ook wel bekend als ‘the Bite-Sized Backpacker’.

Fluffy bezoekt regelmatig Biercafé Oliver
Fluffy bezoekt regelmatig Biercafé Oliver in het centrum van Utrecht.

Een reizende knuffel

Tien jaar geleden, na in de speelfilm van zijn ‘mens’ gediend te hebben als rekwisiet, trok Fluffy de wijde wereld in. Aangezien zijn reispartner zelf liever achter de camera stond dan er voor, mocht de knuffel overal op de foto. De reis leidde het stel door meer 9 landen in Europa. Dat smaakte al snel naar meer. Fluffy en zijn mensen, wie volgens het luipaardje zijn eigen site Pim en Beki heten, zouden uiteindelijk naar meer dan 400 bestemmingen in 50 landen reizen. Favoriete bestemmingen daarbij waren Thailand, Laos en Australië, maar ook dichter bijgelegen landen zoals Slovenië, Bosnië en Herzegovina en Turkije.

Toerist in eigen land

Hoewel Fluffy zelf van oorsprong uit Nederland komt gaan niet al zijn reizen naar het buitenland: Fluffy is ook regelmatig te vinden op Terschelling, waar hij alle uithoeken van het eiland al verkent heeft. Tijdens zijn vele reizen in het buitenland raakte Fluffy daarnaast in contact met talloze reizigers: overal ter wereld zijn wel een paar mensen te vinden die met het luipaardje in aanraking zijn geweest. Soms betekent dat ook dat Fluffy en zijn mensen bezoek krijgen uit het buitenland, en Fluffy laat daarbij de kans niet schieten ook Utrecht eens vol in de belangstelling te zetten. Hoewel veel van zijn internationale gasten er voor kiezen Amsterdam te verkennen tijdens hun bezoek aan Nederland, zorgt Fluffy er voor dat ook Utrecht internationaal op de kaart komt te staan.

Fluffy’s favoriete plekken in Utrecht zijn Olivier, een oude kerk omgebouwd tot een Belgisch biercafé, en het Nijntje Pleintje, waar de kleine knuffel elke internationale bezoeker voorstelt aan zijn nog veel beroemdere stadsgenote Nijntje Pluis.

Waarom Utrecht?

Fluffy heeft in het Verenigd Koninkrijk. Roemenië, Hongarije en Thailand gewoond. Maar waarom koos hij dan toch uiteindelijk voor Utrecht? Wij vroegen het aan hem – en zijn mensen – via zijn Instagram account. Fluffy legde in zijn eigen woorden uit waarom Utrecht voor hem dé uitvalsbasis voor zijn reizen is geworden. Volgens het luipaardje is de stad een perfecte balans tussen de drukte van de stad en de rust van het oosten van het land. Fluffy woont nabij het Máximapark en fiets regelmatig de stad uit voor een bezoekje aan kasteel de Haar.

Hoewel hij lange tijd in het buitenland heeft gewoond werd het hem uiteindelijk toch snel duidelijk: we klagen in Nederland soms over vertraagde treinen, problemen in de zorg en overbevolking, maar deze problemen vallen in het niets bij de leefsituaties in andere landen. “In het buitenland spreek je vaak pas over een vertraging als een trein of bus enkele uren te laat is; niet enkele minuten. Daarnaast heb ik ooit een tandarts ontmoet die om extra geld te verdienen net even wat meer gaatjes spotte dan een Nederlandse tandarts zou doen. Plus, wie houdt er nou niet van om op je werk naar je fiets te springen? Of in mijn geval – achter de fiets van mijn mensen!”

Fluffy neemt afscheid van 'Skyscraper', de walvis bij Utrecht Centraal
Fluffy neemt afscheid van ‘Skyscraper’, de plastic walvis bij Utrecht Centraal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *