Huren in Utrecht: wat kost dat ongeveer?

Wonen in Utrecht… Gezien de huidige woningprijzen voor velen eerder een droom dan realiteit, zou je denken. De oververhitte woningmarkt maakt het niet makkelijk om iets te kopen of te huren. Maar wat blijkt: de gemiddelde huurprijs per vierkante meter is wel juist gedaald ten opzichte van vorig jaar! Wie op zoek is naar een huurwoning in de stad Utrecht, wil natuurlijk niet te veel betalen en dus is het handig om te weten wat het nou ongeveer kost om een appartement of huis te huren in de Domstad.

Inwoner worden van Utrecht

Wie een inwoner wil worden van Utrecht, geven wij geen ongelijk. Of het nou is vanwege je werk, je studie, de nabijheid van vrienden of familie, de prachtige oude binnenstad met haar charmante grachten en de mooie Dom of omdat je gewoon centraal in het midden van het land wilt zitten: het is goed vertoeven in deze sfeervolle stad. Kies uit een appartement, studio, eengezinswoning of studentenkamer en geniet van de gezellige terrasjes en eetgelegenheden, bezoek de interessante musea, shop in de vele winkels of wandel door een van de parken.

De prijzen voor een huurwoning Utrecht

Maar wat betaal je nu voor een huurhuis Utrecht? In Nederland zijn de prijzen in de vrije sector (woningen vanaf de sociale huurgrens van 752,33 euro per maand) gedaald in het eerste kwartaal van dit jaar, vergeleken met de prijzen in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Over het algemeen kostten Nederlandse woningen die vrijkwamen voor nieuwe huurders zo’n 2,4 procent minder dan een jaar eerder. In Utrecht is die daling met 0,7 procent minder steil, maar toch: waar een nieuwe huurder in Utrecht in het eerste kwartaal van 2020 maandelijks 17,90 euro per vierkante meter betaalde, is dat bedrag een jaar later gemiddeld 17,78 euro per vierkante meter. En alle kleine beetjes helpen.

Huurprijzen provincie Utrecht

Buiten de stad, in de provincie Utrecht, steeg de gemiddelde huurprijs nog wel. De duurste provincie van Nederland is Utrecht echter niet: de provincie Noord-Holland heeft de hoogste gemiddelde huurprijs per vierkante meter, daarna volgt de provincie Utrecht. Die bovengemiddelde huurprijs kun je – zoals vast wel bekend – een beetje omzeilen door iets buiten het stadscentrum van Utrecht te zoeken. Daar ligt de gemiddelde prijs voor een huurwoning een stuk lager. Bijkomende voordelen: je zit hier meteen ook rustiger en je beschikt hoogstwaarschijnlijk over meer parkeergelegenheid.

Als je het nogal een uitdaging vindt om een woning te vinden, kun je uiteraard hulp inschakelen. Lees hier over de voor- en nadelen van een makelaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *